Turning 18...

09:00:00

Onlangs ben ik 18 geworden en heb ik een super verjaardag gehad met veel cadeautjes en gezelligheid! Dat is natuurlijk het leuke aan jarig zijn. :) Achttien jaar is een belangrijke leeftijd. Volgens de wet ben je dan ''volwassen'' ook al voel ik me totaal niet zo, haha. Maar er komen natuurlijk dingen bij kijken, zoals je verzekeren, belasting, gratis ov en ga zo maar verder. Ik ben officieel legaal!! Ik heb een aantal voor- en nadelen wanneer je 18 wordt, lees je mee? 

Nu ik een youngadult ben, heb ik meer verantwoordelijkheden en dingen die ik op orde moet hebben. Hier zitten een aantal voor- en nadelen aan, maar dat is altijd wel zo.

Als eerste is natuurlijk het voordeel dat ik mijn eigen alcohol kan nuttigen! Ik hoef niemand meer te vragen of diegene voor mij een drankje wilt halen, maar dat kan ik lekker zelf doen! En ik laat natuurlijk met trots mijn identiteitskaart zien, ha ha! Behalve die oude foto van 2012 dan... 
Nu mag ik ook in alle clubs en kroegen en lekker dansen! Heb er nu al zin in om eens in het weekend een lekker avondje los te gaan met mijn vrienden! 

Afbeeldingsresultaat voor driving tumblr

Het leukste vind ik toch wel dat ik gelijk in een auto mag rijden. Ik ben momenteel bezig met mijn rijlessen en toevallig is net mijn praktijkexamen ingepland, want ik heb in de week dat ik jarig was mijn theorie gehaald en ooooh wat was ik blij!!! En wanneer ik mijn praktijkexamen heb gehaald, mag ik gelijk gaan rijden, gehehe...

Omdat ik 18 jaar ben geworden heb ik recht op studiefinanciering en een gratis ov-chipkaart. De studenten onder ons weten natuurlijk wat dit is. Ik heb het allebei al aangevraagd en nu is het nog maar een kwestie van wachten... Studiefinanciering vind ik een voordeel en een nadeel. Omdat het ministerie van onderwijs natuurlijk andere regels heeft bedacht (erg leuk..) is studiefinanciering anders geworden. Ik heb hier nog niet echt verstand van gekregen, maar als het goed is, is het een gift als ik binnen zoveel jaar mijn diploma haal en dat is natuurlijk weer een voordeel! Een ov-chipkaart heb je sowieso recht op. 

Vanaf je 18e mag je ook stemmen! Ik ben niet erg op de hoogte van de politiek. Natuurlijk kijk ik wel het nieuws en komt er zo nu en dan wel wat voorbij (bijna elke dag wel). Maar eigenlijks besef ik het nog niet zo goed dat ik nu ook mag stemmen. Waarschijnlijk stem ik mijn eerste keer op de Partij van de Dieren, haha!

Afbeeldingsresultaat voor studying tumblr

Het grootste nadeel is natuurlijk de belastingdienst die nu erg belangrijk wordt. Eerst had je nog geen vaste lasten en kon je alles uitgeven wat je wilde, maar nu wordt dat toch even een stukje anders. Ik ga merken dat ik meer op mijn geld moet letten en dat ik maandelijkse kosten heb, maar daar krijg je natuurlijk wel wat voor terug, maar het is nooit leuk. Zoals ze zeggen: ''Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.'' 
Hier hoort natuurlijk ook het stukje verzekeren bij. Een verzekering is erg belangrijk en ook gunstig voor jezelf. Zoals een verzekering bij de tandarts of op je auto en ga zo maar verder. (Nu heb ik nog geen auto helaas, maar die komt er ooit! :D)

Mijn studie komt er natuurlijk ook nog bij, want ik moet studiekosten betalen aan mijn school. Bijvoorbeeld voor excursies, de lessen en natuurlijk de opleiding zelf. Ook niet altijd een leuke kwestie, maar ik wil zelf studeren voor mijn droombaan dus moet je er wat voor over hebben!


Ik voel me totaal niet anders nu ik 18 jaar ben. Ik krijg wel veel meer verantwoordelijkheden en moet (bijna) alles betalen, maar dat moet ik ook leren en het is erg belangrijk. 
Bedankt voor het lezen! :)
🍂 En geniet van de herfst 🍂2 opmerkingen:

  1. Waar heb je die leuke trui vandaan die je draagt op de foto bovenaan? :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een tijdje geleden bij de C&A gekocht! :)

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.